Moses klar for å flytte til Sverige

Alle tillatelser er i orden, og i løpet av få dager skal moskusen Moses kjøres til Sverige. - Det har vært moro å ha ham, men slitsomt, sier Jon Martin Arnemo, som har hatt over 300 besøkende de siste ukene.

13. Juni 2004
Mali Hagen Røe - Østlendingen- Det har blitt mye oppstyr rundt Moses, men det er kanskje ikke så rart, sier forsker og veterinær Jon Martin Arnemo på Tynset.
For drøye to uker siden ble den lille moskusen funnet forlatt av moren sin i skytefeltet på Hjerkinn. Arnemo tok på seg oppdraget å fôre ham opp, før oversendelse til Sverige. Der er planen at Moses skal redde den svenske moskusstammen fra innavl.

Stor attraksjon
Antall besøkende på Arnemo gard har bare økt og økt for hver dag, og tok helt av etter at Moses havnet i ulike media.
- Her har vært pensjonister, skoleklasser, barnehager, turister og journalister fra aviser og TV. I tillegg har mange kommet for å ta bilder, og for å oppleve det spesielle å ta på en moskus, sier Arnemo.
Spesielt populært er det å komme på besøk når Moses blir fôret av flaske. Det skjer fire til fem ganger per dag.
Det er ikke første gangen Arnemo har tatt hånd om moskus. To ganger tidligere har han hatt moskus på garden, men ikke så små og lekne som Moses. Moses har gått fritt på garden, har vært med på sykkeltur, har spilt ball og fått leke med gardshunden.
- Nå er det på tide at han treffer andre moskuser, slik at han ikke blir et kjæledyr, sier Arnemo.

Ikke fargeblind
Arnemo har også fått avkreftet en gang for alle at moskus er fargeblind.
- Moses har spist opp absolutt alle de røde blomstene vi hadde, mens de andre blomstene har fått stå i fred, flirer Arnemo.
Når Arnemo har fått de svenske importpapirene i hånden, går ferden rett til den svenske dyreparken Järvzoo i Ljusdal.
- Han skal ikke settes ut i naturen, men bo i en stor dyrepark uten bur, sier Arnemo. Om fire år kan han bli pappa til nye små moskuskalver, som kan være med på å redde den svenske bestanden på kun åtte dyr.


Mali Hagen Røe

© COPYRIGHT Østlendingen


redaksjonen@ostlendingen.no Østlendingen

Tilbake Neste artikel